0765 210 280

Luni - Vineri 9.00 - 18.00

office@cos-fum-inox.ro

facebook twitter google-plus

Intrebari

Intrebari si raspunsuri

Raspuns:

Am avut mai multe intrebari pe aceasta tema si in cele mai multe cazuri motivul era ploaia. Daca va ganditi la ploaie temerea, in opinia noastra nu este justificata deoarece la precipitatii de 30 l/mp inseamna o pelicula cu diametrul de 200 mm si grosime de 3mm , adica 94 ml apa, oricum un cos trebuie sa aiba posibilitatea eliminarii condensului si a apei pluviale. Palaria este un element cu o temperatura mult mai scazuta fata de temperatura gazelor de ardere datorita amplasarii. Acest fapt face ca in momentul cand vaporii de apa din gazele de ardere vin in contact cu suprafata acesteia sa condenseze. Stropii de apa vor ajunge pe acoperis sau pe exteriorul cosului . Stropii de apa contin diferiti compusi chimici care corodeaza si murdaresc suprafata pe care o ating.

Acestea pot fi cateva dezavantaje, dar sunt si situatii cand se recomanda: cand avem preluare directa a gazelor arse de la aparatul de incalzit, cand in centrala aferenta cosului iarna sunt perioade mai lungi fara foc si exista riscul cand ninge sa se depuna un strat de zapada in cos, cand sunt curenti turbionari in zona datorita unor obstacole apropiate si atunci se construieste o palarie speciala sau pentru protectia impotriva pasarilor.

Raspuns:

Cosul de fum trebuie sa asigure in conditii de siguranta eliminarea corespunzatoare a gazelor arse din focarul cazanuli dumneavoastra. Pentru aceasta el trebuie sa fie dimensionat corespunzator si sa permita evacuarea gazelor arse in orice conditii meteo. Dimensionarea se poate face corect si in cazul unui cos de caramida . Trebuie insa sa tineti cont ca acest cos va avea o greutate considerabila , va fi necesara o fundatie , o asigurare statica a cosului si o izolare la exterior cum spuneti dumneavoastra . Deci atentie la costuri !!!

Nu inseamna ca daca ati izolat cosul la exterior ati rezolvat problema in totalitate. De ce?

Un perete gros la interior va fi “rece” o buna perioada de timp. El avand o masa aprecibila va fi necesara o cantitate de energie si de timp destul de mare pentru a se incalzi. Trebuie sa incalziti poate cateva sute de kg de zid (poate peste 1000 kg depinde de sectiunea cosului si inaltime).

Centralele acestea, dar si cele cu ardere clasica mai noi, au in general temperatura gazelor arse mica si functioneaza cu intermitente. Cand apa a ajuns la o anumita temperatura trec automat pe ardere de intretinere, in acest moment temperatura gazelor de ardere scazand si mai mult. In aceste conditii gazele de ardere nu au puterea necesara sa incalzeasca peste punctul de roua peretele cosului. Temperatura punctului de roua in functie de umiditate si temperatura gazelor arse poate fi in jur de 65-70 gr celsius. Temperatura peretelui interior neajungand la aceste valori favorizeaza aparitia condensului, condens care va penetra caramida si mortarul cu care azi zidit, favorizand si depunerile de funingine.

Cand temperaturile vor fi negative in exterior si nu veti avea foc in centrala la partea superioara apa din caramida si mortar va ingheta. Mai multe cicluri de inghet-dezghet macina pur si simplu caramida si mortarul.

Un alt dezavantaj este acela ca un perete rece are influenta negativa si asupra tirajului. Se creaza curenti descendenti in imediata apropiere a peretelui care inrautatesc curgerea aerului cald catre exterior.

Acestea sunt cateva aspecte de care dumneavoastra trebuie sa tineti cont cand va hotarati ce solutie alegeti.

Dumneavoastra decideti.

Daca aveti si alte intrebari nu ezitati sa ne contactati folosind formularul de mai jos.


Pentru SC DUMITRU GROUP SRL este foarte importanta protectia datelor cu caracter personal pe care ni le puneti la dispozitie. Asadar, urmand procedura de conformare la Regulamentul nr. 679/2016 al Comisiei Europene privind protectia datelor personale, pentru a va putea transmite informatiile solicitate, avem nevoie de consimtamantul dumneavoastra. (Citeste politica de confidentialitate).

Daca sunteti interesat de serviciile noastre accesati butonul alaturat.

Contactati-ne acum

Toate drepturile rezervate © cos-fum-inox.ro

Scroll to Top